Beat It Official Video

Το μουσικό βίντεο του Beat It από το άλμπουμ Thriller του 1982.

Το μουσικό βίντεο για το Beat It βοήθησε να γίνει ο Τζάκσον παγκόσμιο είδωλο της ποπ. Στο βίντεο γίνεται η πρώτη μεταχείριση μαύρων νέων και δρόμων από τον Τζάκσον. Και το Beat It και το Thriller είναι αξιοσημείωτα για τη «μαζική χορογραφία» των συγχρονισμένων χορευτών, ένα σήμα κατατεθέν του Τζάκσον.

Το βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον Μπόμπ Γκιράλντι, με παραγωγούς τους Άντονι Πάιν και Μάρι Μ. Ενσάιν με τη βοήθεια της GASP! Productions, και χορογραφήθηκε από τον Μάικλ Πέτερς, ο οποίος επίσης συμμετείχε, μαζί με τον Βίνσεντ Πάτερσον, ως έναν από τους κύριους χορευτές. Σε αντίθεση με άλλες πηγές που το αναφέρουν, ο Τζάκσον δεν συμμετείχε στη δημιουργία της χορογραφίας. Ο Τζάκσον ζήτησε από τον Γκιράλντι, ο οποίος ήταν εμπορικός διευθυντής αλλά όχι διευθυντής μουσικών βίντεο, να φτιάξει το σενάριο για το βίντεο του Beat It επειδή του άρεσε το διαφημιστικό που είχε διευθύνει ο Γκιράλντι για τη WLS-TV στο Σικάγο, για ένα παντρεμένο ζευγάρι δύο γέρων τυφλών ανθρώπων, οι οποίοι αντί να φύγουν από μια υποβαθμισμένη συνοικία, την οποία άλλοι λευκοί εγκατέλειψαν, έμειναν και δημιούργησαν ένα κόμμα για τα παιδιά της περιοχής. Σε αντίθεση με τη λαϊκή γνώμη, το βίντεο δεν επηρεάστηκε από το μιούζικαλ West Side Story – στην πραγματικότητα επηρεάστηκε από την παιδική ηλικία του Γκιράλντι στο Πάτερσον (Νιού Τζέρσι).

Το βίντεο, το οποίο κόστισε στον Τζάκσον 150.000 δολάρια, καθώς η CBS αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει, γυρίστηκε στο Skid Row του Λος Άντζελες – κυρίως στη East 5th Street — γύρω στις 9 Μαρτίου 1983. Για να προσθέσει αυθεντικότητα στην παραγωγή αλλά και για να φέρει ειρήνη μεταξύ τους, ο Τζάκσον είχε την ιδέα να συμπεριληφθούν μέλη των συμμοριών των Crips και των Bloods. Μαζί με τα 80 μέλη των συμμοριών, το βίντεο, το οποίο έδωσε πολλές ευκαιρίες για δουλειά στους χορευτές στις ΗΠΑ, επίσης έχει 18 επαγγελματίες χορευτές και 4 χορευτές του break dance. Εκτός από τους Τζάκσον, Πέτερς και Βίνσεντ Πέτερσον, το καστ συμπεριλαμβάνει τους Μάικλ ΝτεΛορένζο, Στόνι Τζάκσον, Τράσι Γκάνς, Τόνι Φίλντς, Πέτερ Τράμμ, Ρικ Στόουν και Τσέριλ Σόνγκ.

Το βίντεο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο MTV στις 31 Μαρτίου 1983 αν και ούτε το Beat It ούτε το Billie Jean ήταν, όπως πολλές φορές είχε ισχυρισθεί, το πρώτο μουσικό βίντεο ενός Αφροαμερικανού καλλιτέχνη στο MTV. Λίγο μετά την πρεμιέρα του, το βίντεο παιζόταν σε άλλα προγράμματα για βίντεο όπως το Video Soul του καναλιού BET, το Night Tracks του καναλιού SuperStation WTBS και το Friday Night Videos του καναλιού NBC. Στην πραγματικότητα, το Beat It ήταν το πρώτο βίντεο που δημοσιεύθηκε στην πρώτη εκπομπή του τελευταίου προγράμματος, στις 29 Ιουλίου 1983.

Το βίντεο αρχίζει με τα νέα για μια μάχη που κυκλοφορούν σε ένα μικροεστιατόριο. Η σκηνή επαναλαμβάνεται σε μια αίθουσα μπιλιάρδου, από όπου μέλη συμμοριών φθάνουν με τα πόδια, με περονοφόρο και με υπονόμους. Η κάμερα μεταφέρεται σε άλλο μέρος, όπου βρίσκεται ο Τζάκσον ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι, ενώ σκέφτεται την παράλογη βία. Ο τραγουδιστής φεύγει από το δωμάτιο αφού ακούει την αναταραχή που προκαλούν οι αντιμαχόμενες συμμορίες. Φορώντας ένα κόκκινο σακάκι, ο Τζάκσον χορεύει στον δρόμο για το μικροεστιατόριο και για την αίθουσα μπιλιάρδου, πριν τη μάχη. Φθάνοντας στη σκηνή, όπου αρχίζει μια μονομαχία με μαχαίρια μεταξύ των δύο αρχηγών, ο τραγουδιστής σταμάτα τη μάχη και αρχίζει μαζικός χορός. Το βίντεο τελειώνει με τα άλλα μέλη των συμμοριών να χορεύουν, συμφωνόντας ότι η βία δεν είναι η λύση στα προβλήματα τους.

Το βίντεο έλαβε διάφορα βραβεία. Έλαβε 2 American Music Awards στις κατηγορίες Αγαπημένο Ποπ/Ροκ Βίντεο (Favorite Pop/Rock Video) και Αγαπημένο Soul Βίντεο (Favorite Soul Video). Το βίντεο έλαβε 1 Black Gold Awards στην κατηγορία Best Video Performance (Καλύτερη Εμφάνιση σε Βίντεο). Το Billboard Video Awards έδωσε στο βίντεο 7 βραβεία – στις κατηγορίες Καλύτερο Συνολικά Βίντεο Κλιπ (Best Overall Video Clip), Καλύτερη Εμφάνιση από Αρσενικό Καλλιτέχνη (Best Performance by a Male Artist), Καλύτερη Χρήση του Βίντεο για να Ενισχύσει ένα Τραγούδι (Best Use of Video to Enhance a Song), Καλύτερη Χρήση του Βίντεο για να Ενισχύσει την Εικόνα ενός Καλλιτέχνη (Best Use of Video to Enhance an Artist’s Image), Καλύτερη Χορεογραφία (Best Choreography), Καλύτερο Συνολικά Βίντεο (Best Overall Video) και Καλύτερο Dance/Disco 12″ (Best Dance/Disco 12″). Η ταινία μικρού μήκους έλαβε την 1η θέση σε ψηφοφορία κριτικών και αναγνώστων του Rolling Stone. Το βίντεο συμπεριλήφθηκε στην Αίθουσα Δόξας του Παραγωγού Μουσικού Βίντεο (Music Video Producer’s Hall of Fame).

Το μουσικό βίντεο εμφανίζεται στα παρακάτω βίντεο άλμπουμ: Video Greatest Hits – HIStory, HIStory on Film, Volume II, Number Ones, στο έξτρα DVD του Thriller 25 και στο Michael Jackson’s Vision.

Πηγές: michaeljacksonVEVO / Youtube / Wikipedia / Picture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: